BENVINGUTS!

Benvingudes i benvinguts al blog del Capità Carpeta Vermella. Aquest blog és el resultat de les experiències i de l'investigació viscudes per un grup d'estudiants de Magisteri d'Educació Especial de la URV de Tarragona (única i legítima capital del Camp de Tarragona). En aquest espai trobareu articles, notícies, crítiques, denúncies i recursos adreçats als professionals en particular i al món en general.

Aquest blog volem que sigui una porta oberta a qualsevol tipus d'aportació i que serveixi com a eina de difusió de tot el que envolta a l'educació especial i a la discapacitat.


viernes, 14 de mayo de 2010

El pais dels sords (Le pays des sourds)


Pel·lícula d'origen francès de principis dels anys 90 dirigida per Nicolas Philibert i guanyadora entre d'altres premis del San Francisco International Film Festival al1993 i del Festival Internacional de Documentals de Bombay al 1994 on un grup d'actors sords, una escola de nens sords, un professor de Llengua de Signes Francesa (LSF) així com altres sords ens introduiran pas a pas i vivència a vivència en el món de les persones que viuen en el silenci. Com és la seva vida? Com els tracten els oïdors?

De forma divertida, encara que amb un ritme molt pausat, anirem descobrint detalls sobre el desconegut món dels sords, especialment per part del professor de LSF que amb un sentit de l'humor i una gran expressivitat ens dóna detalls sobre aquesta llengua i descobreix, per a molts, la realitat de les llengües de signes; que no és una única i universal sinó diferents per a cada comunitat de sords (francesa, catalana, japonesa...); així com la seva facilitat per a aprendre en poc temps (un parell de dies comenta el professor) la llengua de signes d'altra comunitat, en contraposició a la dificultat per als oïdors d'aprendre altra llengua parlada distinta de la pròpia. També, mitjançant les sessions amb els nens sords, aprendrem un sistema d'educació consistent a ensenyar a oralizar (a parlar pronunciant sons que els nens no són capaços de oir o que escolten amb gran dificultat). Sofreixes amb ells veient-los esforçar-se per dominar una forma de comunicació que els és aliena i el bé que s'expressen mitjançant signes i, no obstant això, la satisfacció que senten quan són capaces de parlar i fins i tot d'escoltar, sempre amb dificultat, mitjançant un audiòfon.


Experiències esquinçadores com les d'una dona a qui els pares van tancar en un manicomio pel simple fet de ser sorda o situacions còmiques, però quotidianes, com la recerca de pis per part d'una parella de sords i la seva dificultat per a comunicar-se amb el venedor.




Podeu veure el documental sencer en V.O. subtitulada en castellà a:

http://video.google.es/videoplay?docid=4959782619235031914#

No hay comentarios:

Publicar un comentario